fb

Vocht in de ondervloer

Optrekkend vocht vanuit de ondergrond kan nare gevolgen hebben voor uw (giet)vloer. Hoe kunt u vochtproblemen voorkomen? En wat te doen wanneer uw gietvloer onverhoopt toch schade heeft opgelopen ten gevolge van vocht?

Voordat een dekvloer of ondervloer bedekt kan worden dient deze volledig droog te zijn. Bevat de dek- of ondervloer nog (rest)vocht en wordt de vloer te snel bedekt dan kan het vocht er nergens uit (vocht trekt altijd op naar boven) en kan het schade veroorzaken aan uw uiteindelijke vloer. Een gietvloer kan mogelijk blaasjes gaan vertonen en uiteindelijk losraken van de ondervloer. De enige oplossing is dan nog om de gietvloer te verwijderen, het vochtprobleem te verhelpen, goed te laten drogen en uiteindelijk een nieuwe (giet)vloer aanbrengen. Dit is een ingrijpende en kostbare situatie die u maar beter zoveel mogelijk kunt proberen te voorkomen!

Zorg voor een volledig droge ondergrond

Het is erg belangrijk dat een nieuwe dekvloer (cementdek of anhydriet) een ruime periode onbedekt wordt gelaten zodat deze het vocht kwijt kan raken. Een cementdekvloer en/of ondervloer mag maximaal 2,5 % vocht bevatten en moet minimaal 4 weken oud zijn. Bij B·Art hanteren we de volgende regel om de minimale droogtijd te bepalen: dikte van de vloer in cm x 1 week + 2 extra weken. Indien de ondergrond bestaat uit een anhydrietvloer mag de afwerklaag pas aangebracht worden als het vochtpercentage lager is dan 0,5%. Een anhydrietvloer heeft dan ook een nog langere droogtijd nodig. Tenzij er versnellende toevoegingen zijn gedaan in de cementdekvloer (zoals bijvoorbeeld plastificeerders) kan de gietvloer pas worden aangebracht na de volledige droogtijd.

Bij de meeste nieuwbouwprojecten is de benodigde droogtijd ruimschoots behaald voor de oplevering. Echter dient deze al die tijd ook daadwerkelijk droog te blíjven! Wanneer het pand binnenshuis nog niet wind- en waterdicht is duurt het drogingsproces uiteraard langer. Of wanneer de vloer tussentijds vaak en/of langdurig wordt afgedekt krijgt de vloer minder kans om te drogen. Ook kan het voorkomen dat er met water wordt geknoeid, het binnenregent door een raam dat openstaat of dat er een kraantje lekt of druppelt. Het is in dat geval van groot belang om dit te melden zodat wij hier rekening mee kunnen houden en eventueel een extra vochtmeting kunnen doen. Wij komen altijd voorafgaand aan onze werkzaamheden het vochtpercentage (indicatief*) opmeten. Pas wanneer er geen (vermoedelijke) vochtproblemen zijn, de droogtijd in acht is genomen en onze metingen goed zijn starten wij met het aanbrengen van de gietvloer.

*Een indicatieve vochtmeting betekent dat wij meten aan de oppervlakte van de dekvloer of op de voegen van tegels op diverse plekken in de ruimte. Op extra risicovolle plekken (zoals bij een schuifpui of deur of op de plek waar eerder een lekkage is geweest) zullen wij altijd extra meten. Bij het vermoeden van vochtproblemen kan een carbidmeting worden gedaan.

Doe onderzoek naar de opbouw van uw vloer

Zoals eerder al genoemd voeren wij standaard een vochtmeting uit aan de oppervlakte. Dat betekent dat wij dieperliggend vocht dat nog niet is opgekropen tot de bovenlaag niet kunnen meten. Zo kan het voorkomen dat wij droog meten, maar dat er achteraf toch vochtblaasjes in uw gietvloer ontstaan. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • De dekvloer ligt op het zand en is niet voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kan optrekkend grondwater voor problemen zorgen.
  • Er zit een lekkage in de wanden waardoor het vocht via de wanden de vloer intrekt.
  • Er zit een lekkende leiding (verwarmingsbuis, afvoer of waterleiding) in de dekvloer.
  • U heeft een slecht geventileerde kruipruimte en de onderkant van de beton- of dekvloer is niet voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kan condensatie optreden en voor vochtproblemen zorgen.
  • Het straatwerk ligt niet goed op afschot en/of heeft kuilvorming, waardoor vocht via de gevel in de dekvloer kan trekken.

Probeer de risico's op een vochtprobleem dus zoveel mogelijk te beperken zodat ook bovenstaande problemen zich niet voordoen. U dient hiervoor zelf onderzoek te doen naar de opbouw van uw ondervloer. Soms kan een oud bewoner u hiermee verder helpen of kunt u de partij benaderen die de vloer heeft aangebracht. Neem dit uiterst serieus, voorkomen is immers beter dan genezen!

Meer informatie?

Voor meer informatie of voor het bespreken van de mogelijkheden voor uw project, neem gerust contact met ons op.

Jennifer Vrijblijvend advies?