Kan een gietvloer scheuren?
Je hebt die gave gietvloer gezien en bent van plan deze aan te schaffen voor je nieuwe interieur. Totdat die buurman roept "niet doen hoor, veel te gevoelig en die gaan scheuren". Je twijfelt en ziet er toch maar vanaf. Zonde! Want met de juiste kennis, informatie én voorbereiding is die gietvloer opeens wel weer een optie. In deze blog vertellen we je hoe scheuren in een gietvloer kunnen ontstaan en – minstens zo belangrijk – wat je kunt doen om deze risico's zoveel mogelijk te beperken of zelfs voorkomen.
Oorzaken van scheuren in de gietvloer
“Kan een gietvloer scheuren?” Het korte antwoord is: ja, dat is mogelijk. Maar maak je niet meteen zorgen, een gietvloer zal nooit zomaar of zonder duidelijke oorzaak scheuren. Scheuren in een gietvloer ontstaan in de meeste gevallen niet door de gietvloer zelf, maar door wat eronder gebeurt. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van scheuren in de gietvloer?
-
Bewegende of werkende ondergrond
De ondervloer is bepalend voor de stabiliteit van je gietvloer. Als de ondergrond uitzet, krimpt of beweegt (bijvoorbeeld bij een houten vloer of een slechte cementdekvloer, zwaar vrachtverkeer, verzakking in de woning etc), kan dat spanningen veroorzaken waardoor de gietvloer scheurt.
-
Krimp- of zettingsscheuren in de ondervloer
Bij nieuwe woningen of een nieuwe aanbouw kan de ondervloer nog "werken" of inklinken. Hierdoor ontstaan er haarscheuren in de ondervloer die kunnen doorzetten in de gietvloer.
-
Temperatuurschommelingen
Extreme temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld door vloerverwarming of direct zonlicht, kunnen voor uitzetting of krimp zorgen. Als dit niet goed wordt opgevangen, kan de vloer barsten.
-
Aanwezig vocht
Nieuwbouwwoning versus bestaande woning
In nieuwbouwwoningen komt scheurvorming helaas vaker voor dan in bestaande woningen. De oorzaak hiervan is dat de ondergrond van vloeren (maar ook van muren) nog werken ofwel in beweging zijn. Bij beweging van de ondergrond, kan een vloer die vastgehecht is aan de ondergrond (zoals een gietvloer) meebewegen en een haarscheurtje of ader (bij pu gietvloeren) vertonen. Ook bij verlijmde pvc vloeren kan adervorming optreden.
Bij bestaande woningen is de kans uiteraard kleiner, omdat de ondervloer dan vaak allang is "uitgewerkt". Maar de kans is nooit helemaal uitgesloten; bij een flinke verbouwing of bijvoorbeeld het infrezen van vloerverwarming kan er opnieuw beweging in de ondervloer ontstaan.
Is scheurvorming in de ondervloer te voorkomen?
Helaas is scheurvorming in de gietvloer als gevolg van werking in de ondervloer nooit geheel te voorkomen. Daarom kunnen wij als gietvloerbedrijf hier dan ook geen garantie op geven. Wel kunnen we tips geven om de risico's op scheurvorming in de gietvloer zoveel mogelijk te beperken of zelfs te voorkomen;
-
Opwarmprotocol vloerverwarming
Het is erg belangrijk om voor het aanbrengen van de gietvloer een opwarmprotocol te volgen om de kans op werking vanuit de ondervloer zo minimaal mogelijk te houden. Hierbij wordt de temperatuur steeds langzaam (gefaseerd) verhoogd en weer verlaagd.
-
Temperatuur vloerverwarming
In veel gevallen constateren wij dat de vloerverwarming op een veel te hoge temperatuur wordt ingesteld. Stel deze dus nooit te hoog in. Daarnaast is een constante temperatuur het allerbeste voor je vloer. Zorg dus voor zo min mogelijk temperatuurwisselingen en bouw deze indien nodig gefaseerd op en af.
-
Kwaliteit van de ondervloer
Andere oorzaken van scheuren zijn constructiefouten in de ondervloer of een slechte dekvloer. Zorg er daarom voor dat je een deskundig bedrijf benadert voor je ondervloer. Een vakman die kennis heeft van gietvloeren en vaker samenwerkt met gietvloerbedrijven kan helpen met tips om de vloer nog sterker te maken.
Naast bovenstaande tips zijn er gelukkig nog meer opties om de vloer goed voor te bereiden en risico's zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen.
Daarnaast is niet elke gietvloer hetzelfde en hebben ze niet allemaal dezelfde uitwerking op scheurvorming in de ondergrond. Er zijn flexibele gietvloeren die mee kunnen bewegen als de ondergrond gaat werken. Ook zijn er robuuste gietvloeren die wel een haarscheurtje kunnen vertonen, maar waarbij dat nauwelijks opvalt en bovendien passend is bij het karakter van deze vloer.
Wij vertellen je hier graag meer over en voorzien je graag van betrouwbaar advies, passend in jouw situatie.
Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.